Een koffietafel, dat betekent kleffe pistolets met kaas en hesp

Clichés zijn er om in vraag te stellen. Zeker als pistolets niet echt jouw ding zijn.

Het is een betekenisvolle traditie, die koffietafel. Na een afscheidsceremonie wil je niet zomaar naar huis, met stille trom. Het is juist een moment om samen te komen met familie en vrienden, mensen die dicht bij de overledene hebben gestaan. Je deelt emoties en verhalen met elkaar. Misschien kan er zelfs wat gelachen worden, of samen een traan weggepinkt. Dat is enorm belangrijk.

Dat kan met koffie. Maar het mag ook met champagne. Er zijn zoveel mooie eerbetonen mogelijk. Een glas rosé omdat zij dat zo graag dronk. Warme chocomelk zoals opa die maakte. Stoofvlees met friet volgens het geheime familierecept.

Je kan samenkomen in de ruimtes van de uitvaartonderneming of het crematorium. Maar, het kan ook ergens anders. In de natuur, op een mooie locatie in de buurt, thuis of in eigen tuin. Je kan kiezen voor een klassiekere formule, maar ook staande recepties zijn een mogelijkheid. Oliebollenkraam erbij? Waarom niet?

Als het maar een moment is waarop jullie rustig kunnen samenzijn. Rond elkaar. Rond jullie herinneringen. Rond de persoon van wie je afscheid neemt.

Een klassieke koffietafel met verse pistolets? Kan zeker. Maar kleur gerust buiten de lijntjes.

Wat voelt voor jou vertrouwd?
Daar begint het.